XS
SM
MD
LG

Srbija protiv Irske za kraj EP u Beogradu

Omladinska ragbi 13 reprezentacija Srbije u subotu 11. avgusta (10.30) na stadionu Nastavnog centra u Makišu igra protiv Irske meč za pet mesto na Evropskom prvenstvu za igrače do 19 godina u Beogradu. Šampionat Starog kontinenta završava se ovog vikenda, tako da će poslednjeg takmičarskog dana ukupno biti odigrane četiri utakmice uključujući i finale između Engleske i Francuske (18.00).ž

Nakon očekivano ubedljivog poraza od Engleza u četvrtfinalu (64:0), mladi ragbisti Srbije opravdali su ulogu blagog favorita i savladali u sredu Ukrajinu (54:26). Predviđanja pred početak prvenstva upravo su bila takva da bi naša reprezentacija trabalo da se bori za peto mesto, odnosno da bi učinak od dve pobede i jednog poraza bi odličan.

- Pobedom protiv Ukrajine prvi cilj smo ostvarili, a to je direktan plasman na EP u istoj starosnoj kategoriji za dve godine. Velika stvar bi bila da tome dodamo još jednu pobedu, za nas bi to bilo ravno osvajanju same titule. Neće biti ni malo lako jer je Irska odlična ekipa koja je vrlo lako mogla da igra i samo finale – kaže pred subotnji duel tim menadžer Srbije Slobodan Manak.

Irci su na startu, u najuzbudljivijoj utakmici turnira, ipak poraženi od Škotske (30:18), iako su posle minusa od 16:0 na poluvremenu u nastavku napravili preokret i poveli sa 18:16. U drugom meču, inspirisana Italija ih je neočakivano namučila (30:10), ali je ipak ostvarena pobeda koja im daje šansu da završe šampionat sa pozitivnim skorom.

- Radujemo se poslednjoj utakmici na prvenstvu i želimo da se pobedom odužimo navijačima za podršku. Očekuje nas teška utakmica pošto Irci imaju dosta fizički jake igrače i sigurno je da će to biti veliki izazov za naše mlade igrače – rekao je pred poslednji duel na turniru selektor Nil Bijorac.

Pored duela za pet mesto, u subotu se još za plasman igraju mečevi Italija – Ukrajina za sedmu poziciju, odnosno Škotska i Vels za bronzu. Za titulu ponovo će se boriti Engleska i Francuska kao i pre 12 godina na prvom EP za omladince. Pred svojim navijačima Francuzi su tada ostvarili ubedljivu pobedu – 56:0.

Takođe, Ragbi 13 federaciji Srbije pripala je i velika čast da treći put istoriji bude domaćin godišnjeg kongresa Evropske ragbi liga (ragbi 13) federacije (RLEF). Preko 100 učesnika iz 30 zemalja Starog kontinenta stiglo je u Beograd i tokom subote doneće bitne odluke za funkcionisanje sporta u ovom delu sveta u narednih godinu dana.