XS
SM
MD
LG

Crveni trg (5): Glavni i najlepši grad

Jedan je glavni grad Rusije, a drugi se smatra najlepšim gradom ove velike zemlje. Oni su Moskva i Sankt Peterburg.

 

Foto: naturetraveloffice.com

 

Nalazi se na obalama reke Moskva i logično je da je baš po toj reci dobila ime. U središtu tog grada nalazi se političko središte države, Kremlj, a uz istočni zid ove tvrđave je najpoznatiji trg u Rusiji, Crveni trg. Na njemu su crkva Sv. Vasilija Blaženog i Lenjinov mauzolej. Grad se prvi put spominje u letopisu iz 1147. godine, a par godina kasnije knez Jurij Dolgoruki napravio je utvrđenje od drveta - Kremlj. U Drugom svetskom ratu veliki broj Moskovljana je odbranio svoj grad od Nemaca, a 1980. godine bila je domaćin Letnjih olimpijskih igara.

U gradu sa 12,3 miliona stanovnika igraće se na dva stadiona i to na “Lužnjikiju” i “Spartakovom” stadionu. Na stadionu prošlogodišnjeg šampiona Rusije igraće Argentina – Island, Poljska – Senegal, Belgija – Tunis i Srbija – Brazil, te jedna meč osmine finala. Sa druge strane na “Lužnjikiju” će se igrati prvi meč na prvenstvu između Rusije i Saudijske Arabije, zatim NJemačka – Meksiko, Portugalija – Maroko, Danska – Francuska, te polufinalni meč i veliko finale.

 

Foto: belviaggio.rs

 

Ranije Petrovrgrad i Lenjingrad, danas Sankt Peterburg je osnovao Petar Veliki 1703. godine. Tokom 18,19 i 20. veka grad je bio prestonica Ruskog carstva, a zanimljivo je da je sagrađen na visini od dva do četiri metra nadmorske visine, a zbog brojnih verskih i kulturnih građevina smatra se najljepšim gradom Ruske federacije. Tu se nalazi i jedan od najvećih muzeja na svijetu “Ermitraž”, a kako je u ovom gradu sve veliko takva je i bitka u Drugom svetskom ratu bila. Opsada duga 872 dana i procenjuje se da je život izgubilo oko 2 miliona Rusa, od toga 800.000 civila. U gradu sa 5,2 miliona stanovnika stadion ima 67.000 stolica, a prvi će tu igrati Maroko i Iran. Posle toga dolazi domaćin za duel sa Egiptom, pa onda Brazil i Kostarika i Nigerija – Argetnina. Igraće se i jedan meč osmine finala, polufinale i meč za treće mesto.

Crveni trg (4): Gradovi na moru i zatvoreni grad
Crveni trg (3): Put na istok
Crveni trg (2): Kazanj, Saransk i Samara
Crveni trg (1): Ta velika Rusija