XS
SM
MD
LG

"Mali" klub velikog srca

"Građevinarke" za dve i po godine postojanja promenile dva ranga takmičenja, osvojile Kup Beograda i dogurale do četvrtfinala Kupa Srbije. Kada kao klub postojite dve i po godine i za to vreme od najnižeg ranga takmičenja dođete do najelitnijeg, kada osvojite kup FS Beograda i dođete do četvrtine finala kupa Srbije, kada vas kući i na strani bodre navijači i kada stavljate ljubav prema sportu ispred interesa to onda ne može da prođe nezapaženo, to je onda velika priča o klubu koji takođe može da bude veliki, to je priča o ŽFK Rad.

ŽFK Rad, osnovan je 2014. godine kao ideja devojaka okupljenih oko istog cilja - igrati fudbal iz ljubavi.

Kao i svaki početnik ŽFK Rad krenuo je od najnižeg ranga, sa igračicama koje su igrale bez ikakve naknade, uz podršku ljudi iz muškog fudbalskog kluba i zaljubljenika u ovaj, tada, ne toliko popularan sport.

Fudbal se igrao, rezultati postajali vidljivi, tribina sve punija… Sve više se u Srbiji pričalo o "nekim klinkama" koje igraju fudbal i igraju "baš dobro". U takvoj atmosferi ŽFK Rad dolazi do prvog velikog cilja, a to je plasman u viši rang.

Prva liga već je bila ozbiljnije takmičenje sa dosta dobrih klubova, potajno su svi u klubu priželjkivali prvo mesto i ulazak u najviši rang, ali niko o tome nije javno govorio. Utakmice su se ređale, a ŽFK Rad postajao sve bolji i bolji, i zaličio na jedan veoma ozbiljan klub i pravi sportski kolektiv. Na kraju prve polusezone ŽFK Rad je završio na prvom mestu. Ubrzo stiže novi veliki uspeh, a to je osvajanje Kupa FS Beograda, savladana je ekipa ŽFK Kolubare sa 8:7 nakon boljeg izvođenja penala. U nastavku prvenstva "građevinarke" nisu imale pravo na grešku, jer su ambicije i apetiti postajali sve veći, ali i opravdano, jer su stvarno imali kvalitet i znanje za elitni rang takmičenja. Uporedo sa dobrim rezultatima u prvenstvu igrao se i Kup. U osmini finala kupa Srbije pobeđena je ekipa Mačve sa 2:1.

Ušle su tada Radovke među osam najboljih ekipa u Srbiji i čekajući žreb nizale su uspehe u ligi, a kada su igrale kod kuće to su bile priče za sebe, svakog puta popunjena tribina, navijanje iz sveg srca i pravo umeće na terenu fudbalerki. Žreb za kup Srbije je odredio da "nebesko – plave" gostuju u Novom Sadu ekipi Vojvodine. Izgubile su tada Radovke dosta ubedljivo (7:1), ali čini se da nikome nije bilo žao, jer su svi uvideli da se na Banjici ubrzano stvara jedan klub koji može da bude jedan od najvećih u Srbiji. I nije se tu mnogo pogrešilo, uz fenomenalne igre do kraja sezone ŽFK Rad je uspeo da sačuva prvo mesto i plasira se u najviši rang takmičenja. To je istorijski uspeh. Radovke su postale sinonim uspešnosti i primer kako iz ljubavi može da se izrodi veliki klub. Uz obaveze u prvenstvu i Kupu, "građevinarke" su učestvovale na brojnim humanitarnim turnirima (preko 20), bile promoterke na Evropskom prvenstvu u futsalu i Beogradskom trofeju.

Ambicije kluba za narednu sezonu su skromne, ali skromni su oni bili i kada su osnivali klub, pa gde su sad... Ko zna, možda je to nekadašnji Mašinac ili današnji Spartak. U situaciji kada nešto radite iz ljubavi i stavite sport ispred interesa, sve je moguće.

Pratite i dalje ovaj, možemo slobodno reći, klupski fenomen!

Idejni tvorac kluba velikog srca Jelena Polić zadovoljno trlja ruke i otkriva recept uspeha.

"Ponosna sam na sebe, saigračice, stručni štab i sve ljude koji su ove dve i po godine bili uz nas i pružali nam podršku. Zaslužili smo da uživamo u ovom uspehu, a potom sledi nastavak započetog. Rad, red, disciplina, ozbiljan pristup, ljubav prema klubu, jednom rečju to je ŽFK Rad. Mi smo "mali klub" velikog srca!"

 

 

 

 

 

 


Sledeća vest
Derbi kraj Tise
14 .kolo Prva liga Srbije
Mačva 4 : 0 Rad
ŽGFK Lavice Dubočica 5 : 0 Kolibri
Trijumf 3 : 0 Jagodina
Polet 2 : 0 Šumadija 1903
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rad 14 11 1 2 34
2 Trijumf 14 8 2 4 26
3 Polet 14 6 4 4 22
4 ŽGFK Lavice Dubočica 14 6 3 5 21
5 Mačva 14 7 0 7 21
6 Šumadija 1903 14 6 2 6 20
7 Kolibri 14 4 4 6 16
8 Jagodina 14 0 0 14 0