XS
SM
MD
LG

Gde ćete "Dunavci" u Nišavu, kada slabo plivate!

Da baš tako, pobedio je tim! Ovako pišem  prvi put! Teško je izdvojiti i bilo bi nepravedno, bilo koga!!! Marjan Živković je od svih nas tražio strpljenje, ubedjen da će njegova ,,pas igra,, doneti rezultat. I donela je. Ovo u naslovu!  Neko na kraju dobaci , gde ćete Dunavci u Nišavu, kada slabo plivate. I tako je bilo. Ne, niko ne spori pravo drugima da misle da su najbolji, da gromko najavljuju trijumf, ali, je u svemu tome, mnogo značajnije, ono, da vidimo svoj guber,  da li i protiv koga možemo!? Pirotski Radnički je veliki klub za ove srpskoligaške relacije, i niko ne sme i ne može, nema prava, da se umišlja i najavljuje kako će doći na Nišavu i ,,lupiti  ,,bele,, po ušima,,! Polako!!! … Oni su imali pravo da ,,misle,, , ali, na kraju se videlo, da su potonuli. Naravoučenije, poštuj boljeg od sebe, posebno boljeg koji iza sebe ima mnogo toga. Pokloni se i …  A  ovaj današnji rival, Prahovo ima pravo na nadu, ali najbolje ga znamo kao ,,pristanište,, Fudbalski centar, oooo,  ima  vreme! Morao sam ovo, na početku, kao naravoučenije. Nemojte se ljutiti. Prva liga može jednog dana, ali, polako, prvo  da naučimo plivanje u Nišavi, a potom sve drugo. Kada to naučite… Onda možete ! Prvo skoči pa onda reci…

Bio je ovo, ili je trebalo da bude derbi na otvaranju fudbalske sezone u Pirotu.  Duel dve ekipe koje imaju ambicije da se nadju na čelnoj poziciji. Tako su bar dragi gosti najavljivali! Ekipa sa Dunava ,,dužna,, je Radničkom za poraz u prvom delu sezone. Sa druge strane, gosti su se veoma dobro pojačali u januarskom prelaznom roku, stigao je i Fuad Salihović, internacionalac, koji je u prošloj polusezoni igrao u Radničkom. Neko je odrešio…

Na terenu je, medjutim, sve bilo potpuno drugačije. U prvom poluvremenu, igrao je, ili, igrao se, samo jedan tim. Ovaj drugi, gostujući je lutao! Pas igra Piroćanaca ,,ošamutila,, je Dunavce.

Domaci su, ocekivalo se, bolje otvorili mec i u prvih nekoliko minuta saterali Prahovljane na njihovu polovinu.
7. minut Milic sa 16 metara odlican udarac, Joksimovic pravi paradu.
9. minut štoper Marković salje loptu pred gol, Joksimovic ispred Stojanovica u padu otklanja opasnost.
11. minut udarac sa desne strane gosti iz peterca odbijaju loptu, natrčava M. Mancic lopta se od njega odbila i zavrsila kraj gola gostiju
13. minut Prahovljani cekaju kontranapad. Za sada bez uspeha. Dugo čekaju. Nema ih!

I konacno!  Sve vreme  se lelujala odbrana gostiju. Ristov je ubacio Petrovu koji je ,,uleteo,, u sesnaesterac i  jedan od najboljih arbitara u Ligi, koji je autoritativno, pošteno od starta delio pravdu, pokazao je na PENAL! Niko nije negodovao. Čist kao suza!!!
18. minut Gooool Denis Ristov 1:0

Ofanzivna, sigurna, tacna pas igra dala je rezultat. Na sredini su ,,vezli,, Tolić, Ristov, M. Mančić, Milić, Petrov, a ,,Šilja,, Stojanović čekao trenutak!!! I evo ga !!!  Filip Tolić, koji se potpuno vratio, posle silnih povreda, centrirao je  sa leve strane, Stefan Silja Stojanovic  glavom je  zakucao loptu u mrezu. Da li je golgeter Lige, novi  pirotski ,,MISTER GOL,,? Sigurni smo da jeste.
25. minut Gooool  Stefan Stojanovic 2:0

39. Minut odjekuje pesma Pirgosa. Radnicki igra bolje. Gosti su se odlucili na kontranapade. Pobegao je Caković na 18 metara srušio ga je Bulajić. Arbitar Bojan  Milić, da ne grešimo dušu, ima potpuno pravo na ovakvu  odluku,  pokazao  je crveni karton. Radnicki ostaje sa deset igraca. Ulazi golman Kostic izlazi jedan od boljih na terenu Ivan Milic. Kakav hendikep!!! Slobodan udarac je loše izveden.
44. minut  Pirocanci su oprezniji. Da li će brojčana prednost u nastavku  promeniti nacin igre oba tima?
45. minut. Kraj. Radnicki vodi 2:0! Zasluženo, siguirno.  

55. minut  u  nastavku, gosti osokoljeni, valjda, isključenjem Bulajića, ubacuju još jednog napadača, uvode jos jednog špica, Stefanovica.  Prahovljani menjaju taktiku i tu prave životnu grešku. To je ono, gde ćeš u Nišavu… Ništa od njihovih jalovih pokušaja. Radnički ponovo preuzima igru. Kvalitet u fudbalu odlučuje, sve dugo su ,,nijanse,,!!!  Iako s igračem manje, Mančić, Tolić, Ristov, razbiojaju sve pokušaje gostiju, a Boža Mančić i Simonović po bokovima unose pometnju u ,,lelujavu,, odbranu sa Dunava!
56. minut Još jedna prilika .,,  Mister gol,, Šilja  Stefanovic sutira glavom u ugao, Joksimović, gle, uspeva da odbbran, da zaustavi loptu. Matematika je čudo! Radnicki je u prvom delu izveo 6 kornera, gosti samo jedan.

60. minut  Šampionski ples Pirocanaca sa deset igraca! Gosti se pogubili. Menjaju igrače, lutaju, traće sebe. Salihović i Caković nešto pokušavaju. Nema prolaza. Marković i Nikolić su kao bedem. Golman Kostić sve visoke lopte uzima u svoje naručje. Presušio Dunav!!! I onda čudo od gola. Do sada nevidjeno kraj Nišave!!! Šta je hteo bek  Simonovic, to samo on zna. Ali činjenica je sledeća! Sa 30 metara iskosa šalje loptu i  postize evro gol u ,,devedeset,,!!
68. minut Gooooool  Simonovic  3:0

Košava sa Nišave!!! Sve kao očekujemo da se gosti probude. I za to je potrebna energija. Oni je danas nisu imali!  A i nisu mogli!!! Radnički dominira! Caruju na sredini Tolić, Ristov,M. Mančić, Petrov. Svi igraju odlicno. I onda!!
Boža Mančić kome je ovo životni meč,  beži po levoj strani … kao brzi voz, bek baulja za njim, vraća u peterac i Neca Petrov nokautura, samo u pokušaju  nadmene, rekao bih, Dunavce!
74. minut Gooool Petrov 4:0

Prahovljani, gore na tribinama, koji su se pre utakmice baš bili razgoropadali, ,,ćutu i pušu,,!!!  Okreću telefone da jave da je Nišava nabujala!!

76. minut  Pirotski ples se nastavlja. Iako sa igracem manje Pirocanci i dalje drze fudbalski čas.  Kao da im je četiri malo! Zivković povlači majstorski potez. Omogućava publici da frenetičnim aplauzima pozdrave Šilju Stojanovića i Denisa  Ristova, a uvodi supertalentovane, golobrade momčiće. Ušli  su da osete draz velike pobede, miris ovog pirotskog prolećnog popodneva, ali i da odigraju veoma dobro nekoliko lopti, mladjani Miloš Spasić i Darko Vasic. Da najave i našu budućnost!!!
 89. minut  Blizi se kraj fudbalske nastave koju domaci drze gostima.

Sudija Bojan Milić, ne ispušta dizgine. Sudi na nivou igre pirotskog tima. To što se gledaocima nije dopala po neka njegova odluka, iskreno, bio je pravi. Svaka mu je bila na mestu. Dobro je da Srbija ima ovakve arbitre. Milić je za mečeve Zvezde i Partizana. Što pre!!! Kapa dole!

92. minut. Kraj. Ili, kraj kakve utakmice!!!

Kada jedan tim od prvog do poslednjeg trena meča diže  lestvicu toliko visoko, da protivnik ne može da dotakne, već samo poskakuje, onda je sve rečeno. ,,Nišava je bila preduboka,, Radnički prejak i to je jedina istina za Prahovljane. Ako izvuku pouke, možda će sledeći put biti bolji!  Tamo negde, na nekoj drugoj utakmici, u nekom drugom gradu. U Pirotu, danas ,, igrali su samo epizodu,,!!!

  Radnicki – Dunav Prahovo 4: 0! Šta reći, a ne radovati se !!!

I na kraju, samo njih dvojica. A mogao je još neko!

Srpska liga Istok 17. kolo: Pirot Radnički  - Dunav Prahovo 4-0 (2-0)

Radnički: Bulajić – (Kostic7), Simonović 9, Nikolić 9, Marković 9, B. Mančić 9, Riostov 9  (Vasic-),Tolić 9, Petrov 9, Milić 8, Stojanović  9 (Spasić-), M. Mančić 9 .

Rezerve: Kostić, Vasić, Krstić, Spasić, Davidović, N. Mančić.

Igrači utakmice  TIM RADNIČKOG


Car Konstantin 3 : 2 Timočanin
Tabane 1970 2 : 0 Trstenik PPT
Radnički (P) 4 : 0 Dunav
Timok 2 : 0 Sloga (D)
Radnički (S) 1 : 3 Sinđelić
Ozren 6 : 0 OFK Bor
Radan 0 : 2 Moravac Orion
Temnić 1924 6 : 2 Jedinstvo (B)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Tabane 1970 17 9 6 2 33
2 Temnić 1924 17 9 6 2 33
3 Radnički (P) 17 8 7 2 31
4 Car Konstantin 17 7 7 3 28
5 Dunav 17 7 5 5 26
6 Sinđelić 17 7 4 6 25
7 Moravac Orion 17 5 10 2 25
8 Radan 17 7 4 6 25
9 Ozren 17 6 6 5 24
10 Trstenik PPT 17 7 3 7 24
11 Jedinstvo (B) 17 5 7 5 22
12 Timok 17 6 4 7 22
13 Radnički (S) 17 6 3 8 21
14 Sloga (D) 17 3 4 10 13
15 Timočanin 17 2 3 12 9
16 OFK Bor 17 1 3 13 6