XS
SM
MD
LG
24.09.2009 A.Daišević

Košarkaški klub Sloga iz Kraljeva proslavio vredan jubilej

Sve je bilo kao u bajci. U Kraljevo je stigao zvanični evropski prvak i višestruki prvak Grčke, atinski Panatinaikos, na klupi "zelenih" najbolji evropski trener Željko Obradović, na terenu vrhunski asovi, baš kao i na tribinama. Sloga je slavila veliki jubilej 60 godina postojanja i uspešnog rada i vredelo je to na najbolji način obeležiti. Da je Kraljevo grad sporta, košarke pogotovo, pokazala je istinska groznica koja je danima vlada u "srpskoj Bolonji". Karte za ovaj meč su bile rasprodate sedam dana ranije,a u "kutiju šibica" nisu uspeli ni da uđu svi oni koji su želeli da vide slavni atinski tim. U takvoj svečarskoj atmosferi, rezultat utakmice je bio u drugom planu. Kraljevčani su pokazali koliko poznaju i cene košarku. Izlazak na parket rođenog Čačanina, trenera PAO-a Željka Obradovića dočekan je pravi ovacijama, kao i na predstavljanju igrača izalazak Nikole Pekovića. Najbolji i jedan od najtrofejnijih košarkaških stručnjaka sa starog kontinenta zbog svega što je uradio u košarci i za srpsku košarku dobio je lep pehar koji mu je darivao Saša Pavlović aktuelni predsednik KK Sloga.
- Veliko mi je zadovoljstvo što sam u Kraljevu i što sam u prilici da čestitam svim ljudima u Slogi i brojnim generacijama igrača i trenera ovaj veliki jubilej. Kraljevo je preko Sloge postalo košarkaški centar, ovde je ponikla i stasala plejada sjajnih igrača, košarkaških ljudi i to mora da se ceni, poštuje i pamti. Hvala i kraljevačkoj publici na izuzetnom dočeku, znam koliko se ovde voli Sloga i košarka i kako je teško igrati u "kutiji šibica"  - naglasio je novinarima posle utakmice Željko Obradović i nastavio: - Naročito sam zadovoljan što smo vrlo ozbiljno prišli utakmici, odigrali maksimalno odgovorno, bez potcenjivanja i držali visok nivo igre. Panatinaikos još nije kompletan, nedostaju reprezentativci, ali mogli ste da se uverite u veličinu Dijamantidisa, Batista, Nikolasa, kao i mladog petnaestogodišnjaka na poziciji plejmejkera Karamalegosa. Jako dobro smo radili na Zlatiboru, očekuje nas turnir u Vrnjačkoj Banji i još posla do početka sezone u kojoj su opet ciljevi najveći.

Na tribinama Hale sportova, posle dužeg vremena na jednoj košarkaškoj utakmici "njegove" Sloge bio je i Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, ali posebne ovacije doživeo je rođeni Kraljevčanin, kapiten naših srebrnih "orlova", Nenad Krstić.
- Svuda pođi kući dođi. Prošla je Poljska, još nisam ni svestan šta se sve izdešavalo, prošli su prijemi, balkon i doček ispred Skupštine, pa onda i prijem u mom rodnom gradu kod gradonačelnika, ali ovo u Hali sportova je nešto najlepše što sam doživeo. Još sam pod utiskom, hvala mojim Kraljevčanima koji su pokazali šta misle i kako su doživeli naše igre i rezultate u Poljskoj – vidno uzbuđen, dok je iz ruku kapitena Sloge Nemanje Dašića primao zastavu grada Kraljeva, govorio je popularni Krle i nastavio: - ovo je izuzetan spektakl, u "srpsku Bolonju" je stigao prvak Evrope,a to se, priznaćete, ne dešava svaki dan. Veliki je ovo jubilej Sloge, svi smo počinjali košarku učeći se na primerima starijih generacija ovog kluba. Iako sam ponikao i igrao u Mašincu, jedne godine je bila fuzija i na kratko sam bio i deo Sloge, ali svi smo Kraljevčani i mnogo mi je drago što sam deo ove priče. Zaista sam presrećan – zaključio je Nenad Krstić podsećajući da već danas putuje u SAD gde ga čekaju obaveze u klubu i gde će konačno sumirati utiske sa EP u Poljskoj.

Sloga je ugasila 60 svećica na torti, darivali su domaćini goste iz Grčke srpskim brendom rakijom,a potom prepunom auditorijumu predstavili novi tim za nastupajuću sezonu.
- Veliko je zadovoljstvo što smo uspeli da u godini jubileja dovedemo u Kraljevo Panatinaikos, prvaka Evrope, da uživo vidimo najboljeg evropskog trenera, da vidimo dve svetske košarkaške veličine Vlada Divca i Nenada Krstića. Za ovakav trenutak je vredelo živeti – prvi je komentar trenera i finansijera kraljevačke Sloge Dragana Kostića.

Iako je trenutak bio slavljenički novinare je zanimao aktuelni trenutak i budućnost starijeg prvoligaša iz "srpske Bolonje".
- Jako teška situacija je blaga reč da pojasnim u kakvom je stanju Sloga. Ne bih da mešam osećanja, ovo je predivno veče da bi se pričalo o problemima, ali sigurno je da raduje što su naši gosti i gradski čelnici, jer su bili u prilici da vide koliko košarka i Sloga znači Kraljevu i koliko su to neraskidive stvari. Klubu se mora pomoći, ne samo zbog jubileja, već zbog ove mladosti koja je prisutna u Slogi. Ako se to ne učini onda klub odlazi niz Ibar, ali neće daleko odmaći, jer to je težak brod koji brzo tone. Nadam se najboljem, ali videćemo šta donose dani posle Panatinaikosa – zaključio je Dragan Kostić.

Kako je cela 2009. godina jubileja za očekivati je da će se Sloga organizaciono stabilizovati i biti u prilici da povodom 60. rođendana organizuje svečanu akademiju, da se još jednom svi podsetimo na šest decenija ogromnog rada, uspeha, uspona i padova, velikih imena koji su prošli kroz ovaj sportski kolektiv. Da se još jednom nagrade i živi i mrtvi, da se zna da su na Ibarskom Keju stvorena dva NBA igrača, da se zna... Mnogo toga još zaslužuje KK Sloga, jer bez nje ništa više ne bi bilo isto.

Posebno poglavlje utakmice Sloga-Panatinaikos bili su najverniji simpatizeri "belih" popularni "Kasapi". Sa ogromnom zastavom na kojoj je pisalo KRALJEVO, uniformisani, nisu štedeli grla dajući pravi ritam igračima oba tima, pokazjući koliko znači "kop" i kakva je energija u njemu. U večeri slavlja i "KASAPI" su zaslužili nagradu i veliko HVALA!