XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Košutnjak pun mladosti

BEOGRAD, 14. jun (Info centar).- Dan Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) obeležen je u Košutnjaku pod sloganom “Budimo humani - pobedimo zajedno” i predstavljen je, ujedno i tim Srbije za letnje Olimpjske igre mladih u Nankingu u Kini u avgustu.

Poruku predsednika MOK Tomasa Baha pročitala je košarkašica Nataša Kovačević, a svim učesnicima podeljene su i diplome MOK.

U poruci predsednika MOK Tomasa Baha se kaže:

- Danas se podsećamo osnivanja modernog olimpijskog pokreta i slavimo olimpijske vrednosti prijateljstva, izuzetnosti i poštovanja. Nije bitno kako ćete proslaviti Olimpijski dan već je važno da se što više ljudi pokrene na aktivnost, učenje i istraživanje. Na ovaj način svi zajedno možemo doprineti stvaranju bolje budućnosti, a to je u suštini olimpijski ideal.

Predsednik OKS Vlade Divac se zahvalio Gradu Beogradu i Zavodu za sport i medicinu sporta koji su pomogli u organizaciji i istakao je:

- Sa nama su olimpijci koji će predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama za mlade u Kini a siguran sam da će neki od njih izrasti u istinske šampione kojima ćemo se svi ponositi. Zahvaljujem članovima olimpijskog tima Srbije koji su došli da obeleže sa nama današnji dan i da pruže podršku mlađim kolegama. Kao što slogan ovogodišnjeg Olimpijskog dana kaže koristimo priliku i da pomognemo našim sugrađanima koji su pogođeni poplavama jer naše malo nekome znači mnogo.

I pored lošeg vremena okupilo se 2.500 posetilaca koji su imali priliki i da se upoznaju i sa kulturom Narodne republike Kine, koju su predstavili Društvo ”Daleki istok” i Holistički centar “Krug“.

Održane su trke za decu uzrasta do četiri, osam i 12 godina, „Trka zadovoljstva“ za sve uzraste, „Porodična trka“ u kojoj su učestvovali roditelji i deca, štafetna-sponzorska trka, a ove godine prvi put je održana i trka za osobe sa invaliditetom.

U štafetnoj trci su učestvovale štafeta Olimpijskog komiteta Srbije, „Mekdonaldsa Srbija“ i kompanija članica sponzorskog pula OKS "Mis mo tim za rio2026”: Delez Srbija, Vojvođanska banka, EKO Srbija, Hajneken Srbija, ATOS, Kolor pres grup, Radio S i Maruška.

Predstavnici sponzorskog pula OKS obezbedili su posebne poklone za najbrojniju porodicu i za porodicu koja u zbiru godina bude najstarija u “Porodičnoj trci”. “Delez Srbija”, generalni sponzor Olimpijskog tima Srbije poklonio je vrednosne vaučere za kupovinu u njihovim radnjama u iznosu od po 10.000 dinara, “AS osiguranje” zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije poklonilo je putno zdravstveno osiguranje koje će porodice moći da iskoriste u periodu od godinu dana, prilikom sedmodnevnog putovanja u inostranstvo, “EKO Srbija”, bronzani sponzor OKS obezbedila je dva puta po 50 litara goriva, a “Frikom” vrednosne vaučere u iznosu od po 10.000 dinara za kupovinu u njihovim radnjama.

Generalni sponzor "Olimpijskog dana", kompanija “Mekdonalds”, obezbedila je za učesnike majice "Olimpijskog dana" i osveženje.