XS
SM
MD
LG
18.03.2014 Administrator

Srpski trio na šampionatu Starog kontinenta u Ankari

Nakon velikog uspeha na Evropskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Bazelu srpska badminton reprezentacija učestvuje na još jednom šampionatu Starog kontinenta. Od 19. do 23. marta 2014. glavni grad Turske biće domaćin Evropskog prvenstva za igrače do 17 godina koje je nastavak Evropskog šampionata u ovom gradu u ekipnoj konkurenciji. U Ankari boje naše zemlje će braniti tri takmičara – Anja Janić, evropski vicešampion u konkurenciji igrača do 15 godina Luka Milić i Nenad Milošević koji u utorak, 18. marta, predvođeni trenerom Nikolom Mijačićem kreću put Turske. Po Mijačićevim rečima, predstojeći šampionat biće idealna prilika za sve naše reprezentativce da steknu novo veliko iskustvo u okršajima sa najboljim evropskim igračima uzrasta do 17 godina.

“U Tursku putujemo bez ikakvog rezultatskog pritiska tim pre što će se Milić i Milošević ogledati sa dve godine starijim igračima, dok će Anji Anić ovo biti debi na velikoj evropskog pozornici. Cilj je, pre svega, da se pokažu u svom najboljem svetlu i da ovo takmičenje maksimalno iskoriste na putu sazrevanja. Miliću i Miloševiću, koji su pokazali ogroman kvalitet na Evropskom šampionatu za igrače do 15 godina, šampionat u Ankari će biti svojevrsna nagrada za Bazel i važna priprema za ovogodišnje Balkansko prvenstvo za igrače do 17 godina na Karatašu. Anja je izuzetno talentovana igračica. Mnogo je napredovala u poslednje vreme, a bez obzira što će prvi put nastupiti na ovako jakom takmičenju verujem da će na dostojan način predstaviti našu zemlju. Svo troje su odradili odličan posao na pripremama, zaobišli su nas bilo kakvi zdrastveni problemi i maksimalno smo spremni za sva iskušenja koja nas očekuju”, kazao je Nikola Mijačić kojem će šampionat u Turskoj biti najveći trenerski izazov u karijeri.

Na Evropskom prvenstvu u Turskoj će biti paklena konkurencija. Za medalje će se boriti preko 240 takmičara iz više do 30 evropskih zemalja. U muškom singlu je prijavljeno 128 igrača a Milošević će prvom kolu igrati sa Portugalcem Rikardom Silvom. Milić je slobodan u prvom kolu, dok će u drugom igrati sa Francuzom Markom Laporteom. Naš tandem će se za plasman među 32 najbolja para boriti protiv škotske kombinacije Daniel Bedrak, Jonatan Levit. Janićeva, poput Milića, preskače prvo kolo dok će se u drugom sastati sa Austrijankom Janin Lais. Biće to meč za plasman među 32 najbolje takmičarke u singlu. Naša reprezentativka će u dublu igrati u paru sa Bugarkom Anom Marijom Tsanevom. Njih dve se u prvom kolu sastaju sa Škotlanđankama Sarom Findlaj i Holi Njuval.

U Ankari će se u toku šampionata održati i sastanci Balkanske badminton asocijacije (BBA) na kojima će našu zemlju predstavljati predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović, inače potpredsednik BBA.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelio učešću srpskog tima na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina.